Sunday, March 07, 2010

Mesin Basuh itu telan duit saya... T_T

Pagi tadi, dengan tangan memegang baldi berisi baju seminggu punya, sabun Daia, dan poket berisi duit syiling, saya turun ke tingkat bawah untuk membasuh baju menggunakan mesin basuh kesayangan. Minggu ini, saya terbasuh baju lambat sikit, biasanya saya basuh baju hari Sabtu, tapi memandangkan ampaian penuh hari Sabtu, jadi saya pun terpaksa tunda ke hari Ahad.

Lepas masukkan baju semua dalam mesin, saya masukkan duit syiling RM2.50 dalam tempatnya. Lepas tu, saya masukkan sabun dalam tempat sabun. Lepas tu, saya tekan butang yang bersimbol "start". Saya pun tunggu nak tengok baju saya berpusing, atau ada air masuk atau ada bunyi air. Tiada. Pelik. Saya pun tekan2 butang "start/pause" tu beberapa kali. Mesin tu masih tak menunjukkan apa2 pergerakan pun di dalamnya. Apa ni..? Rosak ke..? Saya pun "switch off" suis mesin tu lepas tu "switch on" balik. Sebelum itu, ada terpapar 2.50 di skrin, lepas saya dah tekan suis, skrin tunjuk 0. Maksudnya duit saya telah ditelan tanpa baju saya dibasuh. T_T

Tak apa. Ada bawak duit lebih. Saya pun masukkan lagi RM2.50 dalam tempat duit dan ulang perkara di atas semula. MASIH TAK BERGERAK!! Lama jugak saya duduk bertapa depan mesin tu,tekan sana tekan sini, tepuk sana, tepuk sini, dekat 30 minit kot, berpeluh pulak tu. Mesin itu menghampakan saya! Saya tak sanggup nak tengok duit saya ditelan jadi saya biar je suis tu on. (secara logiknya memang duit kena telan pun sebab mesin tu tak basuh pun baju saya. RM5 tu!!! Wuahh!!) T_T

Jawabnya, bila mesin menghampakan, kenalah basuh baju guna tangan, perkara yang HOH.. memerlukan semangat yang kuat bagi diriku. MESIN, KENAPA KAU BUAT AKU MACAM NI? AKU ADA BUAT SALAH KE KAT KAU...?


How could this happen to me?

9 comments:

  1. ptg ni aku nk bsuh bj gk...jgn kene cm ko dh r...ngeri aku dgr...

    ReplyDelete
  2. sbb tu jgn ngumpat mesin basuh slalu..
    huahuahua

    ReplyDelete
  3. aku salu puji je mesin basuh tu kot...hukhuk

    ReplyDelete
  4. sabar jer la~~hahak~~5 inggit 2 wat topup pon bagoz
    heheh

    ReplyDelete
  5. lebih baik wat topup dari ditelan mesin TT_TT

    ReplyDelete

Do you have something to say?