Wednesday, September 24, 2014

Business

Assalamualaikum,

I am so tired of being stressed in the office. I'm thinking of starting a business in food industry. Maybe cupcakes or cookies or nasi lemak? I cook tasty nasi lemak. And nasi ayam. yums.

Sunday, July 13, 2014

Feels

Please come and save me from this feelings.
You, or anyone.
I'm tired.

Thursday, May 29, 2014

Empat mata

Assalamualaikum.

Harini aku teruja sebab Hoya Blue Lense yang aku tempah dah dapat. Walaupun agak sedih masa nak membayarnya, tapi demi kesihatan mata, aku gagahkan jua. Yelah, kesian kat mata, 8 jam sehari dok mengadap PC kan. Kalau bukan tuannya yang jagakan mata, siapa yang nak jagakan, kan?

Aku buat lense/cermin mata ni di Kedai cermin mata di Nu Sentral. Ada beberapa kedai cermin mata di situ, pilihlah mana berkenan. Sebelum buat specks, kena check mata dulu, nak ukur sejauh mana kesihatan mataku. Alhamdulillah, mataku sihat, jadi hanya perlu buat Blue lense tanpa power di kantanya. Kira power kosonglah, pakai blue lense je camtu.

Blue Lense ni sesuai untuk golongan yang lama dok mengadap pc macam aku. Kan tak elok tenung PC lama-lama. Nanti akan beri kesan kepada mata. Jadi, sebelum jadi, marilah kita mencegahnya. Blue Lense ni dapat mengurangkan kesan cahaya LED dari PC/laptop, melembutkan cahaya yang sampai ke mata kita, supaya mata kita tak mudah letih bila tenung pc lama-lama.

Cuba tengok gambar belah kiri tu, ada nampak macam warna biru2 kan kat lense dia. Itulah blue lense dia. 
Glasses ni aku pakai dalam office masa mengadap PC je. Jadi kalau nak tengok aku pakai specks, meh datang office. Eh. 

Tuesday, May 27, 2014

Mari menuju ke rambut sihat

Assalamualaikum,

Sebab gaji bulan lepas keretaku dimanjakan umpama aku ni petik duit dari pokok, jadi gaji bulan ni aku pula nak dimanjakan. SEBAB bulan ni bulan birthday aku, jadi aku kenalah dimanjakan!Yang tak bestnya aku kena kerja masa birthday aku, dan nak tunggu cuti untuk celebrate macam lama sangat je, jadi aku awalkan sambutan untuk diriku. Shawl dah dapat, kereta dah basuh (lepas dua bulan busuk, sorry sayang) , dan aku tambah lagi satu luxury. Rawatan rambut.

Aku tak pernah lagi buat rawatan rambut sebelum ni sebab peruntukan tak ada untuk memanjakan diri macam ni kan. Lagipun bukan selalu, bukan tiap hari aku pergi salon nak manjakan rambut, dengan kekangan kemalasannya lagi. Tapi sebab nak cantik, apa salahnya kita melabur sikit. Bukannya untuk orang lain pun, untuk diri sendiri. Untuk masa depan juga kan. Aku plan mula2 nak buat rawatan rambut & facial, tapi sebab first time buat, so aku tangguh facial treatment lainkali. Maybe next month. Nak cantik pun kena fikir bajet ye.

Perkara pertama yang hair stylist/dresser (tak tau nak panggil apa) buat bila kita dah duduk kat kerusi lepas cakap nak buat hair treatment, ialah, dia akan scan kepala kita, terutama kulit kepala, nak tengok tahap berapa kroniknya kesihatan kulit kepala kita. Dia akan scan guna suatu alat macam microscope fungsinya, dan bila kita tengok apa yang dia tengok di skrin, sangatlah geli & memalukan pun ada. Walaupun aku shampoo rambut almost everyday. T_T  Kan kalau kita beli shampoo, dia ada jenis2 macam oil control, dandruff control etc, dan kalau kita tengok bawah kanta tu, terserlahlah minyak & dandruff dengan begitu besar dan geli yang buat aku nak cepat2lah buat treatment T_T Kata hairstylist tu lagi, 9/10 penduduk Malaysia mengalami masalah kulit kepala berminyak/kelimumur. Yang 1/9 tu bukan bermaksud rambut dia healthy, tapi katanya dia belum lagi ada masalah tu, tunggu masa je. 

Antara perkara yang dilakukan oleh hairstylist/dresser tu ialah treat rambut kita, guna shampoo special, dan massage scalp sampai keluar semua tok-nenek yang ada di kulit kepala yang kita tengok ngeri bawak mikroskop tadi. Pastu basuh rambut, pastu treat lagi, guna special oil yang aku belum mampu nak beli. Maybe next time. So lepas dah treatment & basuh2 semua, kita check scalp kita, dah takde/berkurang dah minyak & dandruff tu. Gembiralah kita scalp kita dah bersih. Sekarang tinggal nak maintain je. 

Tak pasti ada kedai lain yang tawar harga lebih murah tapi tadi aku dicharge RM80. Puas hati lah sebab siap dapat back massage lagi, jimat duit aku dari pergi massage. Tengoklah punya ngada birthday girl ni, semua nak buat dalam satu masa kan, macam cop duit. Hm. InsyaAllah. =)

Tuesday, May 20, 2014

Cool

Assalamualaikum.

Niat awal nak transfer gambar dari phone ke laptop, tapi tak tahu kenapa Bluetooth laptop ni macam weng, so, tak dapat transfer via Bluetooth. Alih-alih, kena connect phone ke laptop guna USB cable. Masa nak pilih gambar yang nak ditransfer, dalam folder whatsapp, nampak gambar yang mengundang pengimbauan memori. Fuh. Emosi kejap tadi, tapi kejap je la. Hidup perlu diteruskan.

Ni gambar yang nak dikongsi dari IT Clinic di Subang Airport. Belanja satu je cukup. Yang lain untuk memori saya dan mereka yang berkenaan saja.


Dari kiri: Afiq, Ain, Kak Huda. Mereka orang2 yang cool. Seronok dapat berkenalan dengan mereka.  Aku tak nampak kurus langsung. Perlu improve cara posing.

Tengah hari tadi aku pergi Pejabat Pos, nak renew roadtax & lesen. Lebih kurang RM1000+ jugaklah keluar untuk selesaikan. Nasib baik aku tak shopping sakan bulan ni. Awal2 bulan dah bayar duit kereta +-RM500. Total, tolak +-RM1500 dari gaji aku yang tak seberapa tu, tinggal berapa je. Tiket ktm RM140++ sebulan. tolak duit minyak normal pergi stesen ktm Bangi + pergi balik Subang. Duit tol. Duit makan. Ni nasib baik sekali setahun je kena renew roadtax ni kan. Dan nasib baik aku tinggal dengan Mak Abah. Itu pun dah sengkek macam ni. Abah kata kalau lelaki lagi susah. Gaji memang kena banyak nak sara diri sendiri pun dah mahal, nikan pula nak tanggung isteri & anak2. Rumah lagi. transport. makan. Hoi.... sekarang baru aku faham tekanan seorang lelaki. Dulu aku faham juga, tapi lepas kena keluar banyak duit sekaligus macam ni, baru faham lebih.

Bertabahlah my future husband. Semoga by the time we meet, you already have a stabilise job & able to start a family. Amin.

By the way, I wish to listen to someone singing this song to me:



I know people make promises all the time
Then they turn right around and break them
When someone cuts your heart open with a knife and you're bleeding
But I could be that guy to heal it over time
And I won't stop until you believe it
'Cause baby you're worth it
So don't act like it's a bad thing to fall in love with me
Cause you might fuck around and find your dreams come true with me
Spend all your time and your money just to find out that my love was free
So don't act like it's a bad thing to fall in love with me, me
It's not a bad thing to fall in love with me, me

-Justin Timberlake, Not A Bad Thing

I'm trying to improve myself so that you won't think that it's a bad thing to fall in love with me. 

Kebelakangan ni jiwang semacam. You know why la kan. Please brace yourself. I need some time to recover. Haha. 

Friday, May 16, 2014

Subang experience

Salam.

Saya berpeluang bertugas di Lapangan Terbang Antarabangsa Subang pada Rabu & Khamis lalu. Hari Isnin minggu depan hari terakhir saya perlu bertugas di sana. Saya belum pernah memandu ke Subang. Kebiasaannya saya hanya menaiki tren/bas. Subang kan banyak kereta. Naik pengangkutan awam je senang.

Dari Bangi, saya ikut plus Highway , terus je ke plaza tol Sungai Besi, lepas tu ambil first exit ke Sunway Lagoon.Kemudian saya kekal lurus je, sampai tol Awan Besar, kemudian tol Sunway. RM8 dari Bandar Bukit Mahkota ke plaza tol Sunway. itu baru kos perjalanan pergi. Kemudian, saya ambil exit Kewajipan & kena buat U-turn. Stay di lane kanan dan pandu terus je, ikut signboard Subang Airport.

Punyalah banyak kereta di Tol Sungai Besi kalau sayakeluar rumah jam 07:10AM. Macam kena himpit je rasa. Memang rasa mencabar & kena pandai mencelah sambil bagi signal nak masuk lane yg diingini. Tapi semalam saya keluar rumah jam 07.15, lepas tol takde banyak kereta macam hari Rabu. Jadi, kalau nak elak sesak lepas tol, silakeluar lambat sikit. 

Pengalaman di Subang Airport atau kodnya SZBAP, agak menarik. Saya di situ sempena penganjuran "IT Clinic" dan saya salah seorang "doctor IT" di situ. Tapi tak ramai pun pesakit datang. Kurang 20 pesakit je. Memang payah melawan mengantuk hahahah tapi sebab tak payah jawab telefon macam di office, saya sukalah. Relaks je, rasa macam diberi days off dari kerja office yang mengundang stressed.

Selain merelakskan diri, dapat juga merelakskan mata, melihat orang lalu lalang di cafe tu ( IT Clinic tu berlangsung di cafe MHub), dapat makan dengan kawan2 baru setelah sekian lama makan seorang diri di office. Boleh borak2, kongsi pengetahuan & pengalaman, kiranya bestlah bertugas di sini sebab rasa lebih bebas. Nak break 10 kali pun boleh kalau xde pesakit datang. Kalau kat office tu break boleh 2 kali je, tupun pun 15minit per break. Nak berak lama2 pun tak boleh. Haih.


Minggu ni saya kena kerja 6 hari, so unfair. Tapi takpe, sebab Isnin depan pergi Subang, tak payah dengar user meleter kat telinga. I'm happy enough. =)

p/s: Nak balik Bangi, kalau tak nak ikut Federal Highway yang confirm2 jammed lepas office hours, saya ikut Exit PutrajayaPuchong (LDP), lepas tu ikut Highway Elite. Bebas dari jammed. Tapi mengantuk sikit lah drive ikut situ sebab macam takde apa2 menarik di sepanjang jalan. Jadi sila nyanyi kuat2 dalam kereta.
Till next update,