Wednesday, September 29, 2010

Jenis-jenis pengunjung majlis hari raya UTeM

Hari Rabu yang lalu UTeM menganjurkan majlis hari raya. Terima kasih kepada En Azman sebab batalkan kelas pada jam 11 sebab bolehlah kami pergi makan percuma tanpa had! Mula-mula saya ingatkan tak dapat pergi sebab ada kelas dari pukul 11 sampai 1. Hohoho...gembira sungguh bila tau kelas batal. Bila lagi boleh makan free kan...! Lagipun ini majlis raya saya terakhir di UTeM. ='(


Staf, pelajar, pensyarah, pegawai, makcik cleaner, pak guard semua dilihat mengambil peluang keemasan pergi ke depan perkarangan Dewan Besar. Rasa-rasa diorang dah sampai sebelum pukul 11 lagi. Masa tengah jalan-jalan cari makan di sekitar perkarangan Dewan Besar tu, saya sempatlah memerhatikan gelagat-gelagat mereka semua. Sambil tunggu sate siap bakar, cuci mata kejap. Dah lama tak cuci mata. Selama ni duduk dalam makmal je. =b


Setelah melakukan pemerhatian, saya dapati pengunjung-pengunjung Jamuan Hari Raya UTeM terdiri daripada mereka yang:


1. Jenis jalan beramai-ramai. Satu pergi sini, semua pergi sini. Satu pergi sana, semua pergi sana. Sepakat membawa berkat. Jalan kena dekat-dekat nanti takut terpisah. Yelah, ramai orang kan..

Adik-adik, cepat ikut abang naik atas ni....~2. Jenis jalan sorang-sorang. Ada jugak kelihatan beberapa orang yang lone ranger. Mungkin dia dah berjanji nak pergi dengan seseorang sebelum ni tapi kawannya batalkan hasrat maka terpaksalah dia sorang-sorang. Tak kisah. Asal dapat makan freeeeeeee. Nak pergi mana-mana pun tak kisah. Tak payah tunggu-tunggu orang lain. Cepat, pantas, kenyang.

A lone power ranger.3. Jenis ambil satu jenis makanan one at a time. Dah dapat lontong, maka carik port untuk duduk then menikmatinya. Dah habis lontong baru carik makanan lain lagi. *saya la tu* Orang macam ni adalah yang penyabar. Relaks. Cool. *sebenarnya lapar maka apa yang ada di tangan dimakan dulu*4. Jenis ambil makanan banyak-banyak tak cukup tangan nak pegang. Ada yang campurkan aneka jenis makanan dalam satu pinggan je, ada juga yang ambil banyak-banyak pinggan. Kalau dia dah ada port, letak makanan tu kat port, suruh kawan jaga, then pergi lagi untuk ambil makanan lain lagi. Senang. Dah kumpul semua yang dihajati nanti lepas tu boleh terus pergi ke port, duduk, makan, tak hiraukan orang lain, kenyang. Ni jenis orang yang bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian. Agak effektif cara ni.


5. Jenis tak guna pinggan. Ada yang ambik banyak-banyak makanan pegang di tangan sahaja. Mungkin pakai pinggan merimaskan dia sebab nanti nak kena cari tong sampah untuk buang lepas dah siap makan. Buang masa. Nak cari tong sampah satu hal. Masa itu boleh diguna untuk beratur kat gerai kebab yang barisannya dah macam ular. Teknik ni boleh diaplikasikan untuk makanan-makanan macam kebab, sate, roti dan ais krim kon. Makanan macam nasi, mi sup, spaghetti kena guna pinggan jugak.Rasa-rasanya itu je kot kategori-kategori pengunjung-pengunjung di majlis hari raya UTeM. Agak puas hati pergi makan situ. Semua sedap-sedap. Tapi cuaca panas sikit. Tak apa, demi makan percuma!
*dah lama tak puasa rasa lemah pulak tak makan. Bertahan Afiq!*

4 comments:

Do you have something to say?