Tuesday, April 03, 2012

Oh where oh where can my baby be?

Pernahkah anda terfikir tentang alamat rumah anda? Anda rasa alamat rumah di Malaysia ni panjang ke pendek? Biasanya alamat rumah di Malaysia akan ada nombor rumah, nama lorong/jalan, seksyen, nama bandar, poskod, nama negeri dan akhir sekali nama negara- Malaysia. Sekurang-kurangnya dalam empat barislah.

Contoh alamat rumah di Malaysia:

No 5, Jalan 43/12H,
Seksyen 43,
Bandar Keris Wijaya,
98332 Taiping, 
Perak Darul Ridzuan,
Malaysia.

Ada enam baris pula. .__.

Bagi kita atau saya yang tak pernah pergi luar negara dan memang setiap masa duduk kat Malaysia je, saya rasa alamat ni normal la. Tak panjang, tak pendek. Sebab dah biasa alamat tulis macam ni.

Kemudian, tiba-tiba muncul angau nak kumpul poskad dari kawan-kawan yang berasal dari luar negara. Masing-masing pun bertukar-tukar alamat. Masa saya bagi alamat saya kepada kawan saya yang berasal dari Finland (kali ni nak panggil dia sebagai Cheesy pulak lol, malas nak taip Strawberry), dia komplen alamat saya susah  (god that sounds difficult -.-) . Eh. Apa panjangnya? Saya tanya dia. Biasa je saya rasa. Lepas tu dia bagi alamat dia.

Contoh alamat rumah di Finland:

Err..saya dah lupa mana saya letak alamat Cheesy, jadi saya bagi contoh je la. (-___-)"


Vesakkotic 1399
FI-00630 HELSINKI
FINLAND (cr: Google)
Tengok! Tiga baris je! O____O Patutlah dia komplen alamat saya panjang!

Ni pula ialah contoh alamat di Singapura:

48 Loyang View Singapore 507215

Ni lagilah. Sebaris je. O___________O

Setelah melihat alamat mereka yang pendek-pendek ni, saya rasa musykil pula. Kenapa alamat di Malaysia panjang-panjang? Semenjak pindah rumah baru, saya ambil masa lebih kurang dua tahun nak hafal alamat sendiri LOOOOL. Betul ni! Mungkin sebab masa tu saya duduk asrama, jadi asyik terlupa alamat baru. Tapi kalau alamat rumah sependek macam di Singapura dan Finland ni mesti sehari je dah boleh hafal!

Kalau nak berfikir dari sudut logiknya, alamat rumah di Malaysia panjang macam tu sebab majoriti kita duduk di kawasan perumahan yang berseksyen-seksyen. Dalam seksyen tu pula ada lorong-lorong pula. Setiap tu nak kena dikenalpasti supaya posman senang nak cari. XD Untuk kemudahan posmenkah? XD

Adakah rumah di Finland sebiji-sebiji je? Tak ada seksyen-seksyen? Singapura.. mungkin rumah apartment. Saya merasa cemburu melihat mereka punya alamat yang pendek. *tiba-tiba*4 comments:

 1. alamt sy 3 baris je . jeles tgok kawan2 area selangor yg pnjg2 . dgn seksyen, blok lagi . hehe

  ReplyDelete
  Replies
  1. jelesnya! tiga baris je! duduk negeri mana?

   Delete
 2. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete

Do you have something to say?